Skip to content

De handreiking Kunst op Recept is beschikbaar!

In 2016 startte in Nieuwegein de pilot van Kunst op Recept. Een aanpak waarbij culturele activiteiten speciaal zijn ontwikkeld voor mensen met klachten die het gevolg kunnen zijn van ingrijpende gebeurtenissen zoals echtscheiding, werkloosheid, overlijden van een partner. 

Doel van Kunst op Recept was om bij de deelnemers hun mentale veerkracht en gevoel van welbevinden te vergroten, zingeving een nieuwe impuls te geven en hiermee de algehele kwaliteit van leven te verbeteren. De culturele interventies moeten 'iets in gang zetten' waar de deelnemers op langere termijn profijt van hebben. Uit onderzoek tijdens de pilot blijkt dat de interventies een positief effect hebben.

In de periode van 2016-2019 zijn verschillende kunstzinnige interventies ontwikkeld voor groepen en individuen zoals Life Line Art, Kijk eens om je heen, Individueel Muziek en Kunstkijken.

Gedurende de pilot is onderzocht op welke wijze Kunst op Recept het meest effectief kan worden gerealiseerd. Het LKCA heeft de samenwerking tussen alle betrokken partners in de project- en stuurgroep gemonitord. De effecten van de interventies op de deelnemers zijn onderzocht door het Verwey-Jonker Instituut. 

De basis van de handreiking wordt gevormd door een theoretische onderbouwing en literatuuronderzoek, de beide onderzoeken en de ervaringen en evaluaties van alle betrokkenen. De handreiking geeft antwoord op vragen als hoe ontwikkel je culturele interventies? Hoe organiseer en financier je Kunst op Recept?  

De handreiking is een interactief PDF bestand met links naar extra informatie. 

Heb je vragen over Kunst op Recept of de handreiking neem dan contact op met: 

  • DE KOM: kunstoprecept@dekom.nl  | 030 605 5797

Downloads

Oeps! je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om de website van Kunst op Recept veilig te bekijken. Update mijn browser nu

×